Badania mikotoksyny w rolnictwie
Badania mikotoksyny w rolnictwie okazują się niezbędne w celu wykrycia toksycznych substancji chemicznych, które są wytwarzane przez niektóre gatunki pleśni. Mogą się rozwijać na produktach żywnościowych, głównie na zbożach. Ich duże ilości okazują się szkodliwe dla zdrowia ludzi oraz zwierząt, ale należy pamiętać, że nie wszystkie pleśnie są toksyczne. Niektóre wykorzystuje się podczas produkcji artykułów spożywczych czy antybiotyków, ponieważ mają korzystne właściwości. Z tego powodu tak ważne są badania mikotoksyny w rolnictwie – pomagają ocenić szkodliwość naturalnych substancji skażających rośliny zbożowe. Ciekawą cechą mikotoksyn jest ich trwałość, co sprawia, że występują nie tylko na ziarnach zbóż w polu i magazynie, ale również w przetworzonych produktach spożywczych.
Zapobieganie powstawaniu mikotoksyn
Mikotoksyny okazują się bardzo szkodliwe, gdy nastąpi masowa infekcja zbóż. Mogą do niej doprowadzić niekorzystne warunki pogodowe lub nieodpowiednie przechowywanie produktów. Wczesne wykrycie skażenia pozwoli na jego wykorzystanie w innym celu niż konsumpcyjnym. Taka opcja nie satysfakcjonuje jednak rolnika, ponieważ oznacza dla niego niższe dochody. Ze względu na to, a także na bezpieczeństwo ludzi i zwierząt warto zapobiegać powstawaniu mikotoksyn. W tym celu należy zadbać o właściwe warunki ekologiczne uprawy i stosować zabiegi chemiczne, które uniemożliwiają rozwijanie się pleśni. Ważne jest również to, aby nie pozostawiać na polu zainfekowanych roślin – po ich wykryciu, należy je od razu usunąć, żeby nie doprowadziły do skażenia innych produktów. Badania mikotoksyny w rolnictwie pomagają ocenić, czy dana uprawa nadaje się do przeznaczenia dla ludzi i zwierząt.