Badania pasz
Badania pasz to bardzo istotna część pracy naszego laboratorium. Wykonujemy je metodami znormalizowanymi zgodnie z obowiązującymi dla żywności i pasz europejskimi normami ISO. Mając na uwadze fakt, że w Polsce w większości brakuje norm dotyczących parametrów jakości paszy, doradzamy indywidualne kontrolowanie tych produktów. W naszym laboratorium oferujemy badania bakteriologiczne i mykologiczne. Sprawdzamy pokarm, np. pod kątem obecności Salmonella, Clostridium (badanie jakościowe), inne lub OLD (ogólna liczba drobnoustrojów – badanie ilościowe). Wykonujemy także oznaczenia ilościowe mykotoksyn w paszach przy zastosowaniu technik chromatograficznych (HPLC).
Dlaczego warto wykonać specjalistyczne badanie paszy?
Bardzo trudno dokonać wiarygodnej oceny paszy bez eksperckiej analizy. Dzięki specjalistycznym badaniom hodowca uzyska rzetelne informacje na temat podawanego zwierzętom produktu spożywczego. Wyeliminuje dzięki temu bezwartościowy czy szkodliwy pokarm. Hodowcy zyskują pewność, że zapewniają zwierzętom optymalne żywienie, którego podstawą są pasze pozbawione szkodliwych związków. Podawanie zanieczyszczonej żywności niesie z sobą duże ryzyko niewłaściwego rozwoju oraz wielu poważnych chorób. W konsekwencji wpływa negatywnie także na produkcję i stanowi źródło wielu kłopotów z utrzymaniem stada, z jakimi zmagają się hodowcy. Dzięki wykonaniu badań paszy zyskuje się pewność, że pokarm jest bezpieczny i można podawać go zwierzętom. Decydując się na ten krok, pamiętać należy o tym, że duże znaczenie ma też odpowiednie przechowywanie materiału badawczego oraz jego właściwy transport do laboratorium.